Narcis Macovei, co-organizator Jazz City: Vrem să transformăm orașul Iași în Orașul Jazzului

In Interviuri by Jazz CityLeave a Comment

Au început deja pregătirile pentru cea de-a doua ediție Jazz City, așa că am stat de vorbă cu Narcis Macovei, unul dintre co-fondatorii Barbă Lată Events și unul dintre organizatorii festivalului, ca să aflăm noutățile pe care trebuie să le știi pentru ediția din 2022.

Hai să începem cu o întrebare firească: cum a venit ideea unui festival de jazz la Iași?

Jazzul e o muzică ce are ceva aparte și tocmai „acel ceva” nu se întâmpla la Iași. Era nevoie de un astfel de festival, pentru că ieșenii au nevoie de evenimente culturale de calitate. Artiștii de jazz au nevoie și ei de festivaluri în care să se exprime și să ajungă mai ușor la public. Și cum orașul Iași se presupune a fi un pol de cultură, noi am venit cu inițiativa unui festival de jazz în Iași, un festival care să ofere orașului o piesă lipsă din puzzle și care să aducă mai aproape ieșenii de muzica jazz. Pentru că odată ce te apropii de jazz și îi „dai de gust”, te îndrăgostești irecuperabil și îi devii fan pe viață.

Cum a fost primit Jazz City de către public?

Oh, publicul a fost extrem de încântat și am primit nenumărate feedbackuri pozitive. Pe de o parte, au fost adevărații cunoscători și iubitori ai jazzului, care au apreciat enorm organizarea unui festival de jazz în Iași. Pe de altă parte, au fost ieșenii sau turiștii care nu erau neapărat cunoscători ai jazzului, dar care au descoperit jazzul acolo și s-au apropiat mai mult de el. Și am avut toate categoriile de vârstă, semn că jazzul poate fi pentru toată lumea bună. Și asta pentru că jazzul e o metodă de exprimare liberă, care te poate duce în multe direcții, cu toate subcategoriile lui și ritmurile sale unice.

Ce provocări ați întâmpinat în organizare?

Fiind prima ediție, ne-am lovit în primul rând de scepticism, oricât de încântați erau oamenii cu care vorbeam. Jazzul venea în Iași pentru prima oară într-un festival de acest gen, iar oamenii nu știau la ce să se aștepte. Apoi a mai fost vremea ploioasă, perioada pe care am ales-o, când mulți ieșeni erau plecați în concedii și locul, pe care l-am regândit între timp. Dar, cu toate provocările întâmpinate la prima ediție, toată lumea a fost extrem de încântată de organizare, de vibe și de artiști, lucru care contează enorm pentru noi și ne determină să continuăm Jazz City și să îl facem din ce în ce mai calitativ.

Așadar, dacă ar fi să tragi o linie și să extragi lecțiile pe care le-ai învățat după prima ediție, care ar fi ele și la ce îmbunătățiri te-ai gândit pentru următoarele ediții?

Principala lecție pe care am învățat-o a fost că putem merge mult mai departe cu acest concept și că putem transforma întreg orașul în Jazz City. Adică să organizăm evenimente de jazz mult mai des decât o dată pe an, în mai multe locuri din Iași, să susținem jazzul ca artă și, la fiecare eveniment, să fie măcar un student sau un elev în deschidere, pentru că ne dorim să susținem și artiștii locali și, mai ales, să oferim aripi de lansare tinerelor talente. 

Ne-am mai propus ca pe viitor să aducem la Iași și nume internaționale ale jazzului și să îmbinăm, de la un moment dat încolo, jazzul cu blues-ul.

Până atunci, la ce să ne așteptăm de la cea de-a doua ediție Jazz City?

Cea de-a doua ediție Jazz City are loc în perioada 1-3 iulie 2022 și va fi organizată în două spații simultan. Pe de o parte, avem spațiul dedicat cunoscătorilor de jazz și oamenilor bine angrenați în lumea jazzului, iar pe de altă parte avem spațiul pentru publicul larg, unde ne propunem să venim cu muzica la ei, să îi informăm și să îi educăm cu privire la tot ce are mai bun jazzul de oferit. 

Prima zonă va fi cu bilet, iar cea de-a doua va fi cu acces liber. Încă păstrăm misterul asupra locului în care se vor desfășura cele două părți ale festivalului, însă tot ce pot să vă spun este că nu va fi într-un loc gălăgios și comercial, tocmai pentru a oferi jazzului respectul care i se cuvine.

Am aflat ce părere a avut publicul, am aflat cum li s-a părut organizatorilor, dar nu știm încă ce au spus artiștii. Cum a fost pentru invitații de pe scenă Jazz City?

Artiștii ne-au spus că au fost extrem de încântați atât de organizare, cât și de primire, în ciuda ploii care a ținut unii oameni în case. Însă toți cei care au ajuns la festival și s-au bucurat de el înainte de începerea ploii, au rămas acolo și s-au distrat în continuare, cântând, dansând și simțind ritmul jazzului și vibeul festivalului. Ne-am mobilizat imediat și am adus corturi, care să îi ferească de ploaie și, chiar și așa, oamenii au preferat să stea cu pelerine sau cu umbrele cât mai aproape de scenă și să simtă cât mai bine interacțiunea cu artiștii.

Cât despre ce au mai avut de spus artiștii despre Jazz City, ca să nu vorbesc eu în numele lor, să știți că am pregătit interviuri cu ei pe care le veți putea citi aici începând din ianuarie 2022. Și tot aici veți putea afla toate noutățile despre Jazz City 2022. 

Ai un moment preferat care ți-a rămas în suflet după prima ediție Jazz City?

Am multe momente plăcute de la prima ediție, pentru că sunt extrem de încântat de cum a ieșit totul. Dar da, îmi vine acum în minte un moment care cred că însumează perfect starea de la festival. Eram pe iarbă și ascultam elevii care cântau jazz pe scenă. M-am uitat în jurul meu și am văzut oamenii care zâmbeau în jurul meu, întinși pe iarbă sau pe sacii din zona de relaxare, cuprinși și ei de ritmurile jazzului. M-am uitat apoi la soarele de pe cer, care ne alinta pe toți și ne unea în acele ritmuri plăcute de jazz, am zâmbit și am știut că e ce trebuie. 

De ce ar trebui să vină lumea la Jazz City 2022?

Pentru că festivalul e pentru ei, e pentru comunitate. Vrem să simtă că cineva face ceva pentru ei, în orașul în care ei trăiesc. Pentru mine, jazzul e o joacă perfectă de sunete care îți dă o stare de fericire. Ăsta e motivul pentru care ar trebui să vină oamenii la Jazz City: să simtă acea stare de fericire pură și să se bucure de relaxare, de oameni buni, de jazz.

*** 

Până în iulie 2022, când ne revedem la Iași pentru cea de-a doua ediție Jazz City Festival, ne poți urmări în Social Media, pe Facebook și Instagram, ca să știi în fiecare minut ce mai trecem de data asta pe portativul de jazz.

 

Leave a Comment